Hos EPICO lyder valg-budskabet klart: “Øg antallet af studiepladser på IT-uddannelserne over hele landet. Det er ikke politik - det er sund fornuft”


Tusindvis af førsteårsstuderende er begyndt på de danske IT-uddannelser i efteråret, men står det til deres kommende arbejdsgivere, er der alt, alt for få af dem: Aldrig har der manglet flere IT-uddannede end lige netop nu - og derfor lyder der en bøn til den kommende regering fra ét af Danmarks største IT-konsulenthuse. Der findes nemlig løsninger, lyder det fra IT-Branchen. 


Unge har over efteråret indfundet sig på deres nye studiepladser på IT-uddannelser landet over såsom ITU, DTU og AAU. I år var antallet af ansøgninger til IT-Universitetet i København 1.768 omend kun 416 blev optaget på bachelorniveau, hvilket svarer til en nedgang på 8% ift. antallet af optagede i 2021. Det er samtidig med, at kvinder stadig kun udgør 35% af de samlede ansøgninger (hvilket dog er en lille fremgang ift. til året før, hvor der var kun 31% kvindelige ansøgere). Det sker ellers i en tid, hvor 84,5% af de danske IT-virksomheder anser manglen på IT-kompetencer som den største barriere for vækst, samtidig med, at godt 50% af virksomhederne helt har måtte opgive at besætte stillinger, da der ikke var ansøgere til jobbene. Og det får IT Branchen til at reagere: 

»Ulykken er, at det politiske fokus er på at flytte uddannelsespladser rundt og ud i stedet for at skrue op for dem. For vi skal skrue op dér, hvor de unge gerne søger ind, og hvor der også er arbejdspladser. De unge vil - ikke overraskende - gerne læse i byerne og ser det som en del af ungdomslivet at prøve kræfter med livet i en storby. Derfor kan det være en nok så sympatisk en tanke at flytte studiepladser ud på landet, men det svarer bare ikke til de unges ønsker. Så hvis vi ikke skal risikere at gå glip af potentielle nye IT specialister, så er vi nødt til at imødekomme den efterspørgsel og indse, at de unge ikke bare følger efter studiepladserne «, lyder det fra Mette Lundberg, direktør i IT-Branchen, der bl.a. henviser til en undersøgelse foretaget af tænketanken DEA.

Ikke politik men sund fornuft

Med flere end 600 IT-konsulenter er IT-konsulenthuset EPICO-IT ét af Danmarks største virksomheder i sit felt, og i hovedkvarteret i Ballerup ryster man på hovedet over situationen: Ifølge virksomhedens COO og Head of Resource Management Charlotte Thomassen er udviklingen så bekymrende, at mange har svært ved overhovedet at skaffe arbejdskraften selv vha. outsourcing eller nearshoring, og i ekstreme tilfælde må finde kompetencerne på den anden side af jorden. Og derfor håber EPICO på, at en kommende regering vil sætte IT-uddannelserne i fokus:

“Som et af Danmarks største IT-konsulenthuse er vi i frontlinien og ved derfor ved selvsyn, at det er alvorligt talt, når det lyder, at Danmark kan stå og mangle rundt regnet 20.000 IT-specialister i 2030. Derfor er det helt forkert at mange, som gerne vil studere på IT-linjen, bliver afvist i København. Det skal understreges, at vi ikke mener, at der skal skæres ned på antallet af studiepladser andre steder i landet. Det handler ikke om hvor, men om at øge antallet af studiepladser på IT-uddannelserne over hele landet. Det er ikke politik - det er sund fornuft”, lyder det fra Charlotte Thomassen.

Grafisk element

Charlotte Thomassen, COO & Head of Resource Management

Mange point at score for politikerne

Der er dog et greb i “værktøjskassen”, der endnu kan nå at bruges: Nemlig en omtænkning af udflytnings-aftalen fra 2021. Her spår Mette Lundberg mange politiske point at vinde for de partier, der tør tænke IT ind som en lige så kritisk del af den fremtidige velfærd som SOSU-assistenter og sygeplejersker - et tema, som konsulenthuset EPICO også satte fokus på under årets Folkemøde:

”Vi står over for et snarligt Folketingsvalg, og et varmt ønske herfra er, at en ny regering – uanset om den bliver rød eller blå – vil tage initiativ til at kigge på aftalen og tage den op til revision. For der er brug for markant at øge antallet af uddannelsespladser, men her har udflytningsaftalen de facto lagt et loft over it-uddannelsespladser i byerne, hvor der ellers er potentiale for at øge optaget. Så man skal ryste posen, så vi ikke igen skal afvise en masse håbefulde unge, men måske allerede til næste år kan byde mange flere studerende velkommen på IT-uddannelserne, der hvor de gerne vil læse. Det vil i sidste ende være til gavn for it-arbejdsmarkedet i hele Danmark, hvor arbejdsgivere i både det private og offentlige sidder og venter på dem”, lyder det fra Mette Lundberg, Direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen.

Skrevet af Sara Høyer

Lignende blogindlæg