Der er en række meget store IT-udfordringer for vores samfund, som bør blive opprioriteret på den politiske agenda

Vi er trådt ind i et nyt år, hvor Danmark for første gang har en minister for digitalisering i form af Marie Bjerre - og det var på tide.

Der findes nemlig stort set ikke en virksomhed eller offentlig instans i dagens Danmark, som ikke på den ene eller anden måde er afhængig af IT-løsninger - om det er betalingssystemet i den lille butik eller indkøbssystemet i C25-virksomheden med milliardomsætning.

 

I det offentlige fylder IT mere end nogensinde - alt fra patientjournaler til borgerservice er dybt afhængig af digitale løsninger.

Fokus på digitalisering og at vi endelig får en digitaliseringsminister er uden tvivl positivt – og lad os håbe, vi en dag får et stort ministerium, der udelukkende er dedikeret til området.

Men indtil da håber vi, at det bliver en god start, når Marie Bjerre for alvor er kommet i arbejdstøjet på vegne af digitaliseringen og IT i Danmark.

 

For der er en række meget store IT-udfordringer for vores samfund, som bør blive opprioriteret på den politiske agenda.

Mest presserende af alt er, at vi står foran en enorm mangel på IT-kompetencer på tværs af regioner, brancher og sektorer.

Flere analytikere siger, at der vil mangle 20.000 IT-specialister i 2030, og bliver den knude ikke løst, kan vi forvente nedgang i vækst hos virksomhederne og forringet service i det offentlige.

I regeringsgrundlaget for SVM-regeringen står der, at man vil “udvikle og fastholde Danmark som et digitalt foregangsland og udstillingsvindue”.

Det kan man kun være enig i, men skal vi kunne løfte den opgave med de nuværende IT-ressourcer - og ikke mindst dem vi har i sigte -, så tør jeg godt sige på vegne af de fleste i IT-branchen, at vi håber ministerens nytårsforsæt bliver en dedikeret indsats for at øge udbuddet af IT-kompetencer.

Antallet af pladser på IT-uddannelserne i hele landet bør øges så det følger efterspørgslen.

Det kan simpelthen ikke passe, at der i sommer blev afvist 1.352 ud af 1.768 ansøgere til landets IT-uddannelser, når erhvervslivet og velfærdsdanmark skriger på deres hjælp.

 

Vi må ikke tabe de IT-interesserede på gulvet.

 

Dog er problemet med manglende it-arbejdskraft allerede akut - alene sidste år kunne brancheforeningen IT-Branchen berette, at 90 procent af danske virksomheder efterspørger flere it-folk.

Derfor skal der også kigges på løsninger, som virker her og nu.

 

Marie Bjerre og det nye digitaliseringsministerium bør derfor kigge på, hvordan efteruddannelse og opkvalificering kan være med til at give nye it-kompetencer til den eksisterende arbejdsstyrke.

Samtidig må der også fra politisk side sørges for, at vi har et så inkluderende it-arbejdsmarked som muligt: Der skal stadigvæk mange flere kvinder ind i it-faglige jobs.

Alder skal heller ikke være en stopklods for at udvikle nye IT-kompetencer.

Her spiller efteruddannelse som nævnt tidligere en vigtig rolle og sidst, men ikke mindst skal udenlandske it-talenter, der ønsker at lægge deres evner og arbejde i Danmark, have de bedst mulige vilkår for at kunne komme til landet og fastholde et job.

Det vil nemlig være et stort tab, hvis vi i Danmark ikke formår at skabe et IT-miljø, som alle kan blive en del af og få gavn af.

Når det er sagt, så kan ministeren selvfølgelig ikke løse alle problemerne alene.

 

Vi har i erhvervslivet alle en rolle at spille i kompetenceudviklingen, og vi i IT-branchen står klar til at hjælpe til. Men når det kommer til de store løsninger, skal der altså en bred funderet politisk vilje til at håndtere udfordringerne.

Derfor hviler der også et ansvar på Folketingets øvrige partier om at prioritere it og ikke mindst holde digitaliseringsministeren til ilden, så der skabes holdbare løsninger.

Argumentet er nemlig enkelt: IT - både privat og offentligt - er blevet en uomgåelig del af danskernes liv og hverdag, og er med stor sandsynlighed ved at blive den vigtigste del af vores fælles infrastruktur.

Så selvom vores digitaliseringsminister ikke kan forventes, at løse alle problemer med det samme, så håber jeg, at hun allerede i det nye år sætter sig i spidsen for at løse den akutte mangel på IT-specialister.

 

Til sidst er der kun at sige: Velkommen til IT-branchen, Marie Bjerre, et nyt år i et nyt ministerium står for døren, og vi glæder os til at se resultater.

Skrevet af Michelle Mark

Lignende blogindlæg