Der kan ske noget, når man ændrer ordene i en sætning lidt: Skal vi automatisere testen? Eller skal vi hellere automatisere i test? Forskellene kan være svær at gennemskue, men det er to vidt forskellige tilgange til testautomatisering.

For vil vi helst automatisere testen via en maskine, som måske er effektiv, men som ikke nødvendigvis er ny- eller selvtænkende? Eller ligger der netop en værdi i at tænke i nye baner – for eksempel ved at rette fokus hen på hvordan vi tester, og hvorvidt test kan supportere det menneskelige element?

Denne refleksion havde en af deltagerne til Ministry of Testing Copenhagens meetup om testautomatisering. Det var test manager og konsulent, Anders Dinsen, der havde taget initiativ til samt faciliteterede eventen.

35 erfarne softwaretestere havde fundet vej til EPICO i Ballerup om aftenen den 11. februar, en regnfuld tirsdag for at drøfte automatisering med, Richard Bradshaw, en førende ekspert i testautomatisering.

Sammen med sin kollega, Dan Ashby, har han udviklet et uddannelseskoncept. Det har han gjort, fordi han, som konsulent, så mange eksempler på automatisering, der gik galt og ikke indfriede forventningerne – ja som ligefrem har gjort test dyrere og mere besværlige, end de behøvede at være.

 

Som konsulent møder man ofte bestemte dogmer, når talen går på automatisering af test:

  • Automatisering er en nødvendighed og en måde at forbedre testdækningen
  • Alt, der kan automatiseres, skal automatiseres
  • Automatisering sparer ressourcer
  • Automatisering er en sikker måde at få gjort mere til en lavere pris.

Det er dogmer som disse, der kan stå i vejen for det succesfulde testprojekt.

 

Richard Bradshaw siger, at disse effekter sommetider ses, men automatisering skal bruges strategisk og være orienteret mod det menneskelige element i test: Automatisering skal støtte test, ikke erstatte test, siger han.

“It’s actually a myth that test automation saves time. It feels quicker, but sometimes it doesn’t make the whole thing quicker. Therefore, the focus should be on testing, not automation,” sagde Richard Bradshaw.

I EPICO er vi altid glade for at kunne bidrage til, at viden deles og netværk udvides. Vi ved hvor vigtigt testing er i IT-branchen, og derfor mener vi også, at det er et relevant emne at bringe i spil.